sobota, 14 czerwca 2008

monstera deliciosa

monstera deliciosa jest najbardziej znanym gatunkiem rodzaju monstera i jeszcze niedawno byla czesto blednie zaliczana do zblizonego rodzaju philodendron, wiec i polskie panie domu zwaly to popularne doniczkowe pnacze filodendronem.

rodzaj monstera to 22 gatunki okrytonasiennych pochadzace z tropikalnych terenow obu ameryk (glownie lasy deszczowe od meksyku po paname). nazwa rodzaju to lacinskie slowo oznaczajace nienaturalny, dziwny lub/i olbrzymi i odnosi sie do niezwyklych lisci, czesto podziurawionych. rodzaj ten nalezy do rodziny araceae - obrazkowate (ok. 3000 gatunkow). rodzina ta znana jest m.in. dzieki gatunkom o termogenicznych wlasciwosciach (wytwarzanie ciepla). kwiaty wielu innych niz monstera deliciosa gatunkow potrafia sie rozgrzac nawet do 45 st. C przy duzo nizszej temperaturze otoczenia aby zwabic insekty ktore przenosza pylki.

monstera deliciosa charakteryzuje sie duzymi gleboko powcinanymi i podziurawionymi liscmi, korzeniami powietrznymi, duzymi bialymi kwiatami i jadalnymi owocami przypominajacymi w smaku ananasa (niektorzy twierdza tez ze i banana). owoce te mozna kupic na targu mercado dos lavradores w funchal na maderze gdzie sprzedaje sie je pod nazwami: banana ananas i banana prata ale w uzyciu sa jeszcze nazwy: fruto maravilha, fruto delcioso i banana do alberto. co ciekawe pojedynczy owoc dojrzewa progresywnie przez kilka dni i przez te kilka dni nalezy go spozywac - zjadajac po kawalku kazdego dnia. jadalne jest biale kremowe wnetrze. uwaga, owoc powstaje z przekwitniego kwiatu i potrzeba okolo roku aby owoc stal sie jadalny. najpierw owoc zawiera w sobie tyle kwasu szczawiowego ze jest trujacy i potrafi po spozyciu doprowadzic do ostrego palenia w przelyku a nawet poparzenia, krztuszenia i utraty glosu. te same objawy pojawiaja sie po spozyciu jakiejkolwiek innej czesci tej rosliny.

w lizbonie monstera deliciosa wystepuje czesto w ogordach i parkach, szczegolnie w poblizu zrodelek, jeziorek i oczek wodnych np. w jardim da estrela.

nazwa zwyczajowa stosowana w portugalii to costela-de-adao czyli zebro adama. w polsce uzywa sie nazwy monstera dziurawa.

Sevilla, Jardines Alcazar
from flickr by geo1971

Delicious Monster (Monstera deliciosa)
from flickr by champagne for monkeys

Monstera deliciosa
from flickr by Jeremy & Andrea

Fruit Salad Plant - Monstera deliciosa-1+
from flickr by cindytoo

hungry monstera
from flickr by vic9000

Brak komentarzy: